četrtek, 24. maj 2018

Govorni nastopi s piko na i

Zaključili smo tedenski "projekt" govornih nastopov. Vsak nastop je bil nekaj posebnega in vsak se je potrudil po svojih najboljših močeh. Nekateri pa ste med nas nadobudneže povabili ljudi s svojimi osebnimi zgodbami in izkušnjami. Hvala vsem, ki ste bili pripravljeni sodelovati in nam popestriti uro z vašim obiskom. Verjemite, da ste otrokom dali več, kot si lahko mislite. Mogoče celo toliko navdušenja, da bo kašen stopil po vaših korakih.










V sklopu predstavitve dela novinarja je nastal tudi intervju z gostjo Alenko Oblak po predstavitvi njenega poklica.





Lana Alina Janša (intervju z Alenko Oblak, OŠ Polhov Gradec, 9.5.2018)

foto: Nina Bagar

(vprašanja so pripravili učenci 4.b OŠ PG)

Zakaj ste se odločili za poklic peka?
Peka mi je bila vedno všeč. Vsa leta sem veliko pekla. Ko sem izgubila službo v pisarni, sem takoj začutila, da peki posvetim ves čas.

Koliko časa opravljate ta poklic?
Poklic peka zdaj opravljam osem let in pol.

Vam je poklic všeč?
Absolutno.

Koliko peciva spečete na dan?
Odvisno. Kakšen dan pečem samo kruh, kakšen dan pečem samo piškote. Tako spečem 10 kilogramov piškotov ali 20 kilogramov kruha na dan.

Kje ste zaposleni?
Imam svoje podjetje, to je majhna pekarnica, ki se imenuje Janko in Metka  ̶  to naj bi bila jaz in moj mož. Torej, delam doma, v tej pekarnici.

Koliko zaposlenih imate v podjetju  ?
Zaposlena sem samo jaz, mož pa je zapisan kot pomočnik ̶  torej, Janko je pomočnik, Metka pa je glavna. (smeh)

Katero je vaše najljubše pecivo?
Medena pita, ker imam rada med. To je pita zložena iz medenega testa, vmes pa je maslena krema. Po vrhu je pita prelita s čokolado.

Nam lahko zaupate recept?
Seveda. 

MEDENA PITA
Testo:
45 dkg moke
1 jajce
15 dkg sladkorja
3 žlice medu
1 dcl mleka
3 dkg masti ali rastlinske masti
čajna žlička jedilne sode

Krema:
1 liter mleka
10 žlic pšeničnega zdroba
40 dkg masla
37 dkg sladkorja
malo ruma

Čokoladna glazura:
1dcl mleka
150 dkg čokolade za kuhanje

Priprava oblatov:
Med, sladkor in mast pomešamo in segrejemo na sopari, mešamo, da se stopi ter prilijemo mleko.
S to mešanico prelijemo moko, zmešano s sodo. Dodamo jajce in zgnetemo v gladko testo.
Testo naj počiva pol ure, nato ga razrežemo na četrtine. Vsakega tanko razvaljamo v pravokotnike velikosti pekača.Posamezno jih spečemo na hrbtni strani pekača, na peki papirju. Pečemo jih 5 do 8 min, da zlato porumenijo na 180 stopinj. Pečene oblate previdno snamemo s pekača in ohladimo.
Priprava kreme:
Zavremo 1 liter mleka in vkuhamo pšenični zdrob. Ohladimo popolnoma. Zmehčano maslo in sladkor ter malo ruma vmešamo z ročnim mešalnikom na najnižji hitrosti. Dodamo skuhan zdrob in ponovno dobro premešamo. 
Nadevamo pito:
V pekač položimo en oblat, ga premažemo s tretjino kreme, položimo na to drugi oblat, premažemo z drugo tretjino kreme in nato še enkrat enako. Zgornji oblat prekrijemo s peki papirjem, ki malo sega čez robove pekača. Pito nato obtežimo in pustimo v hladilniku vsaj čez noč. Za utež lahko uporabimo kar malo bolj masivno desko za rezanje primerne velikosti. Naslednji dan utež in peki papir dvignemo ter prelijemo pito s čokoladno glazuro, ki smo jo med mešanjem raztopili nad soparo. Pita gre ponovno v hladilnik, da se glazura strdi, nato pa pito razrežemo.



Na spodnji povezavi se nahaja precej zanimivosti za otroke o geologiji, katero nam je predstavil naslednji gost.



















Ni komentarjev:

Objavite komentar

Pooočiiitniiiceeeeeeeee

In smo čisto pri koncu... Koncu prijetnega vsakodnevnega druženja in sodelovanja. Rada sem bila z vami in v vaši družbi. Želim vam prij...